Sfaturi pentru achizitionarea unei imprimante

Sfaturi pentru achizitionarea unei imprimante

Imprimantele au progresat foarte mult in ultima perioada si practic, cele disponibile astazi ofera performante cu adevarat impresionante: sunt capabile sa tipareasca poze la o calitate perfect comparabila cu cele din laborator, tiparesc documente la viteze foarte mari, multe au duplex inclus, se pot instala ca imprimante personale sau de retea, wireless, etc.

Dar exista totusi cateva secrete pentru a alege imprimanta cea mai buna pentru dumneavoastra:

Fiti extrem de atenti la consumabile. Multi dintre noi avem deja acasa una sau mai multe imprimante „puse la pastrare” pentru ca este foarte scump sa tiparesti pe ele. Consumabilele dureaza foarte putin in realitate desi producatorii tin sa va asigure ca veti putea tipari sute de pagini cu un cartus. Ei calculeaza numarul de pagini tiparite in conditiile cele mai avantajoase pentru ei: de cele mai multe ori capacitatea cartuselor este calculata in conditiile tiparirii „draft” adica la cea mai slaba calitate, cand textul este abia lizibil, la o acoperire de 5% sau chiar mai putin pe pagina… OK, nu ma mira ca un cartus tine „asa de mult” cand tiparesti pagini aproape albe !
Realitatea  este alta si cei mai multi dintre noi o cunoastem: cartusele tin putin si costa foarte mult, pretul unui set complet de cartuse apropiindu-se sensibil de pretul intregii imprimante.
Asadar va sfatuim sa va asigurati imprimanta sau multifunctionalul pe care vi-l doriti este compatibil cu folosirea unui sistem CISS sau a cartuselor refilabile.

Evitati echipamentele care folosesc consumabile cu capul de imprimare incorporat pe cartus. Desi teoretic pe piata veti gasi CISS-uri pentru ele, acestea nu sunt foarte fiabile in functionare datorita capului de imprimare care este de calitate mai slaba, fiind proiectat sa reziste doar o scurta perioada de timp, pana se consuma cartusul si cumparati altul nou. Va recomandam sa va orientati mai bine catre un echipament din gama de mijloc sau de varf, care are performante net superioare si care foloseste un cap de imprimare permanent, separat de cartusele de cerneala. Din nou, puteti vizitati site-ul nostru pentru a va familiariza cu modelele compatibile.

Imprimanta sau multifunctional ? Daca pretul este OK, alegeti un multifunctional. Exista pareri conform carora un multifunctional are multe functii diferite dar nu face nici una foarte bine. Din experienta noastra, acest lucru nu este adevarat. Un multifucntional este la fel de fiabil ca si imprimanta echivalenta si de multe ori folosesc acelasi „motor de imprimare”. In plus, va veti bucura atunci cand veti avea nevoie sa scanati ceva sau sa faceti o copie a unui document, de urgenta.

Inkjet sau laser ? Noi va sfatuim sa luati inkjet: este mai flexibil in sensul ca puteti tipari si alb negru si color, pe hartie normala dar si pe hartie foto. Laserul pe cealalta parte, tipareste in general alb/negru (numai modelel scumpe pot tipari color) si in general numai pe hartie normala. In plus inkjet-ul este mult mai accesibil ca pret si ocupa mai putin loc.

Pentru acasa alegeti un multifunctional din gama de mijloc (mid-range). Veti vrea probabil sa tipariti poze pe hartie photo si documente text fara a avea nevoie de o viteze de top, interfata de retea, duplex sau alte optiuni scumpe. In acelasti timp, nu recomandam echipamentele cele mai ieftine: nu zic ca nu sunt bune dar mai mereu merita sa platesti diferenta pentru a cumpara unul din gama de mijloc: astea sunt mai fiabile in timp, mai performante si mai silentioase.

Pentru la birou va trebuie un multifunctional rapid, cu duplex (tiparire fata-verso) si fax. Aici veti tipari probabil multe documente, frecvent fata-verso iar faxul a ramas inca un instrument important in business. Oricum nu ar trebui sa va lipseasca din birou. Daca e nevoie sa tipareasca mai multi colegi la acest echipment, ar fi bine sa alegeti unul cu interfata de retea si/sau wireless inclusa(e).

Daca sunteti pasionat de fotografie si foarte exigent cu imaginile tiparite credem veti fi multumit de o imprimanta foto. Spre deosebire de imprimantele „normale”, cea foto compune imaginile folosind mai multe culori de baza (5, 6 sau 8 in loc de 4 pentru echipamentele normale). Dar tipareste la fel de bine documente text sau grafice ca si fotografii. De asemenea, important de retinut este ca de regula imprimantele foto pot tipari si pe CD-uri / DVD-uri printabile (care se gasesc de obicei in orice hypermarket).

Exista si multifunctionale foto dar consideram ca au preturi destul de mari in comparatie cu avantajele pe care le confera si de aceea nu sunt in topul preferintelor noastre.

Daca aveti nevoie de o recomandare personalizata, nu ezitati sa contactati un specialist.

 

Share this post