De ce sa iti cumperi o imprimanta laser?

De ce sa iti cumperi o imprimanta laser?

Imprimantele laser, ca si toata industria computerelor de altfel, au evoluat spectaculos din punctul de vedere al progresului tehnic, in ultimii ani. Laserele au devenit mai performante in ceea ce priveste calitatea si viteza de tiparire, mai flexibile ca si conectivitate si foarte important, mai accesibile din punctul de vedere al pretului de achizitie. Imi amintesc ca in urma cu 4 sau 5 ani cu greu puteai gasi o imprimanta laser color la un pret sub 500 de Euro in timp ce astazi o puteti cumpara incepand cu 500 Ron.

Dar cum scopul acestui articol este sa analizam putin avantajele si dezavantajele imprimantelor laser, sa trecem la treaba !

Avantaje:

Viteza sau productivitatea este indiscutabil principalul avantaj al imprimantelor laser. Imprimantele laser sunt cunoscute si sub denumirea de “page printers” datorita faptului ca tiparesc o pagina intreaga deodata si fac asta intr-un ritm foarte rapid.

Calitatea tiparirii pe hartie obisnuita este de asemenea un alt avantaj important. Acesta decurge din procesul de imprimare electro-fotografic ce foloseste toner ca si consumabil, generand printuri de calitate superioara. Atentie insa: majoritatea imprimantelor laser tiparesc numai ALB-NEGRU. Asigurati-va ca va cumparati o imprimanta laser COLOR, daca aveti nevoie de printuri color.

Silentiozitatea a devenit si ea un avantaj al imprimantelor laser de noua generatie, desi era o problema sensibila la generatiile mai vechi. Aparent zgomotul emis nu este atat de important in cazul imprimantelor pentru acasa deoarece sunt folosite relativ rar. Situatia se schimba insa drastic atunci cand vorbim de imprimante mari, de retea, care deservesc simultan birouri unde lucreaza uneori zeci de persoane. Astfel de imprimante “lucreaza” non-stop si zgomotul poate fi foarte deranjant pentru cei care au ghinionul sa lucreze in apropierea imprimantei.

 Dezavantaje:

Pretul ridicat a fost mult timp o bariera in calea achizitionarii imprimantelor laser si in special a celor de uz personal. In ultimii ani insa, preturile au scazut treptat pana la nivelul actual cand a devenit accesibila chiar si o imprimanta laser color pentru uz personal (pentru acasa), pe care o puteti achizitiona sub 500 Ron. Oricum, imprimantele laser tind sa fie ceva mai scumpe decat imprimantele inkjet (cu jet de cerneala).

Dimensiunile relativ mari sunt un alt dezavantaj al imprimantelor laser. Asigurati-va ca aveti destul spatiu pentru a amplasa o astfel de imprimanta in biroul sau locuinta dvs. Imprimantele laser tind sa ocupe mult loc, atat ca amprenta (suprafata) cat si ca inaltime.

Tiparirea pe alte tipuri de hartie decat cea standard este foarte limitata sau imposibila. De multe ori avem nevoie sa tiparim pe o hartie mai groasa, pe o hartie photo mai lucioasa sau din contra, mata. Din pacate imprimantele laser nu sunt cea mai buna alegere atunci cand aveti nevoie de asa ceva, deoarece folosirea hartiei ne-compatibile poate genera mari probleme de functionare sau chiar defectarea definitiva a echipamentului.

Nu sunt foarte economice in realitate, contrar aparentelor sau opiniei generale. Lasand deoparte pretul de achizitie, trebuie sa tinem cont de costurile de functionare:
– cartusele de toner pot costa mai mult decat imprimanta; multe imprimante noi se vand cu cartuse toner de “start” ceea ce inseamna ca au o capacite mult redusa fata de cea a tonerului standard cu care functioneaza echipamentul; ulterior, cand va trebui sa cumparati tonerul standard veti fi surprinsi sa constatati ca pretul este chiar mai mare decat suma platita pe intreaga imprimanta
– fiind mecanisme complexe, imprimantele laser nu pot fi depanate foarte simplu si de multe ori trebuie sa apelati spre un centru de service specializat, pentru o reparatie care nu va fi ieftina.

Recomandarea noastra:

Alegeti o imprimanta laser daca aveti volume mari de imprimare constand in documente text si grafica si daca sunteti dispus sa renuntati complet la tiparirea fotografiilor pe alte medii decat hartia normala si tiparirea pe hartie mai groasa sau alte medii speciale (specificatiile difera de la o imprimanta la alta). Altfel, va recomandam sa optati pentru o imprimanta inkjet care este mult mai flexibila.

Share this post